← Vorige

Werelddag zonder tabak

Jaarlijks organiseert de WHO op 31 mei de Werelddag zonder tabak. Doelstelling van die dag? Even stilstaan bij de negatieve effecten van roken op de gezondheid. Dat kan natuurlijk elke dag, maar op 31 mei hebben we hier nog net iets meer aandacht voor.

Waarom?

Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. De meeste ro­kers hebben spijt dat ze er ooit mee begonnen zijn en willen er weer van af. Dat is geen evidentie, want het is een hardnekkige verslaving. Nochtans levert stoppen met roken de roker én de samenleving heel wat gezondheidswinst.

Daarnaast speelt roken ook een grote rol bij de verschillen in gezondheid en levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden, en tussen mensen met een hoger en met een lager inkomen. Minder rokers betekent dus eigenlijk minder sociale ongelijkheid. Wie kan daar nu niet achter staan?

Bovendien lopen ook niet-rokers belangrijke gezondheidsrisico’s door roken in de omgeving. Passief roken kan leiden tot o.a. hartziekten, gehoorproblemen, huidproblemen … Zeker jon­gere kinderen, die nog volop in ontwikkeling zijn, zijn hier extra kwetsbaar voor.

Voor wie?

Rokers en ex-rokers, niet-rokers

Wie kan actie ondernemen?

Lokale besturen, CLB’s, scholen, huisartsen, apothekers, welzijnsorganisaties, bedrijven …

Praktisch

Speciaal om onze lokale partners op weg te zetten, ontwikkelden de Vlaamse Logo’s een inspiratiegids boordevol tips, materialen en methodieken om aan de slag te gaan. Je vindt er alles wat je nodig hebt om in te zetten op sensibilisering rond tabakstop, tabakspreventie én preventie van passief roken. Neem snel een kijkje!

Het Logo zet je op weg

Het Logo stimuleert je om projecten en acties over roken op te zetten, en adviseert je bij de uitwerking ervan. Je kan bij ons ook terecht voor promotiemateriaal. Hiervoor kan je terecht op de webshop van je Logo.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen