← Vorige

Zilverwijzer in Woonzorgcentra

Ouder worden en verhuizen naar het woonzorgcentrum vormt voor senioren uitdagingen op vlak van mentaal welbevinden. Leren omgaan met ziekte en fysieke achteruitgang, minder sociaal contact, verlies en rouw om de partner.

Zilverwijzer in Woonzorgcentra biedt handvaten om de veerkracht van bewoners (én personeel) te versterken, zodat iedereen zich goed in zijn vel blijft voelen.

Centraal staan groepssessies waarin bewoners elkaar beter leren kennen, ervaringen uitwisselen over één van de zes thema’s en aan de hand van tips en oefeningen werken aan het versterken van hun veerkracht. Daarnaast maakt Zilverwijzer in Woonzorgcentra een (positieve) geestelijke gezondheid bespreekbaar bij bewoners én personeel en is er aandacht voor doorverwijzing naar hulpverlening indien nodig.

Installeer Zilverwijzer in jouw woonzorgcentrum en geef zo je bewoners en je personeel handvaten om hun veerkracht te versterken.

Voor wie?

Senioren in woonzorgcentra

Wie kan Zilverwijzer organiseren?

Woonzorgcentra

Waarom?

De cijfers liegen er niet om: 1 op 4 bewoners toont signalen van depressie en 11% geeft aan zich eenzaam te voelen in het woonzorgcentrum. Door te focussen op krachten en sterktes, zonder de moeilijke momenten te ontkennen, kan je preventief werken aan geestelijke gezondheid.

Praktisch

  • Zilverwijzer is een traject van maximaal 6 thema's van telkens 2 uur. Indien gewenst kan elk thema opgesplitst worden in twee afzonderlijke sessies. Minimum 8 deelnemers, maximum 12 deelnemers. De sessies volgen elkaar bij voorkeur wekelijks of tweewekelijks op. Kostprijs externe begeleider: €60/uur + verplaatsingskosten/sessie. Het logo zoekt voor jou een beschikbare begeleider.
  • Medewerkers van een woonzorgcentrum kunnen een opleiding volgen bij het Logo of bij VIGeZ. Na het volgen van de opleiding kunnen zij in hun eigen woonzorgcentrum aan de slag met deze methodiek.
  • Zilverwijzer in Woonzorgcentra bestaat uit drie fasen. Elke fase bestaat uit één of meerdere stappen die telkens verschillende (ondersteunende) materialen bevatten om aan de slag te gaan. Er wordt aangeraden om uit elke fase minstens één stap te kiezen. Klik op elke stap, ontdek meer info en download de materialen.
    Voortraject: Personeel en bewoners kennis laten maken met Zilverwijzer in Woonzorgcentra, geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en taboes doorbreken.
    Groepssessies: De Zilverwijzer groepscursus voor bewoners onder begeleiding van een personeelslid (die de Train-de-trainer heeft gevolgd) of een freelance begeleider.
    Nazorg: Opvang na de groepssessies en doorverwijzing naar de hulpverlening indien nodig.

Kijk ook eens op www.vigez.be/projecten/zilverwijzerwzc.

Het Logo zet je op weg 

Het Logo biedt ondersteuning bij de organisatie van Zilverwijzer WZC. Je kunt bij ons onder andere terecht voor een lesgever.

Andere projecten:

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen