← Vorige

Oog voor Lekkers

Tutti frutti.pngDat het eten van fruit, groenten en melk gezond is, hoef je niemand meer te vertellen. Iedereen weet het, maar ‘weten’ is nog niet gelijk aan ‘eten’!
 
Daarom werd het initiatief Oog voor Lekkers genomen: een project rond groenten, fruit en/of melk op school. Het principe is eenvoudig: op een vaste dag in de week eten de leerlingen samen een lekker stuk fruit/groente en/of drinken een glas melk als tussendoortje. De vaste fruit-/groentedag en/of melkdag vormt bovendien het aanknopingspunt voor een bredere werking rond gezonde voeding in de les en op school (in het kader van het gezondheidsbeleid).
 
De Vlaamse overheid wil de krachten bundelen en streeft naar leerlingen die ‘het maken van gezonde keuzes’ de normaalste zaak van de wereld vinden. Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, de fruit- en de zuivelsector kunnen scholen gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning.

Nieuw: educatief pakket 'Lekker Gezond!'

Naast de financiële ondersteuning is er nu ook het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’, dat leerkrachten van het lager onderwijs helpt om les te geven over gezonde voeding. Lekker Gezond! legt op een duidelijke, speelse en leerrijke manier uit hoe een gezond voedingspatroon eruitziet, met als basis de voedingsdriehoek. Het educatief pakket bevat lessuggesties gerangschikt per graad en thema.
 
Zo leren de kinderen bij over de voedingsdriehoek, de verschillende eetmomenten, boodschappen doen en reclame. De lessuggesties zijn een concrete toepassing van de leerlijn voeding voor het lager onderwijs.

Doel van het project

Kinderen en jongeren meer groenten en fruit doen eten en meer melk drinken.

Deelnemen

Via www.oogvoorlekkers.be vind je de informatie die jouw school zonder administratieve overlast op weg helpt naar een gezond wekelijks fruit-, groente- of melkmoment. Zo heeft jouw school meteen een goedkope, maar kwalitatieve oplossing voor een 'gezonde voeding'-beleid.

Het educatief pakket Lekker Gezond! is digitaal uitgewerkt en gratis beschikbaar op Knooppunt. Zo kunnen leerkrachten het lessenpakket met interactieve oefeningen makkelijk gebruiken op een digitaal schoolbord, computer of tablet. Liever op papier? Dan kan je ook de werkblaadjes downloaden en afprinten.
Meer info vind je hier: www.oogvoorlekkers.be/lekkergezond.

Voor wie?

Klassen uit het basisonderwijs, buitengewoon lager onderwijs en buitengewoon secundair onderwijs.

>> Vlaamse scholen kunnen hier een subsidie aanvragen 

>> Brusselse Nederlandstalige scholen kunnen hier een subsidie aanvragen

Belangrijk: Scholen uit Brussel moeten naar een andere website voor de aanvraag van subsidies (zie link hierboven) en kunnen niet deelnemen aan de wedstrijd van Oog voor Lekkers. Brusselse scholen kunnen wel gebruik maken van de educatieve materialen.

Educatief materiaal

Op zoek naar educatief materiaal voor in de klas? Bekijk dan zeker ons aanbod aan lesmateriaal!  Schrijf je in voor de Oog voor Lekkers-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven bij de ontwikkeling van nieuw educatief materiaal.

>> Inschrijven Oog voor Lekkers-nieuwsbrief

Het Logo zet je op weg

Het Logo helpt je met advies en de praktische kant van de inschrijving.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen