Gezond door meer bewegen, evenwichtig eten en minder zitten

Een kwart van de kinderen en de helft van de volwassen Vlamingen weegt te veel. Wil je mensen aanzetten om gezonder te eten en meer te bewegen? In de voedingsdriehoek lees je hoe een evenwichtig voedingspatroon eruitziet, hoeveel je het best beweegt en hoe je het zitten beperkt.

Mensen slagen er niet altijd in deze aanbevelingen te volgen. De redenen liggen voor de hand:

  • Reclame presenteert ongezonde producten vaak als gezonde alternatieven
  • Labels als ‘light’ en ‘mager’ doen je denken dat een product gegarandeerd gezond is
  • Mensen gaan ervan uit dat een gezonde maaltijd duurder is dan een ongezonde
  • Een halfuur bewegen per dag lijkt moeilijk haalbaar

Wil je deze en andere misvattingen uit de wereld helpen? Wil je mensen informeren en sensibiliseren over het belang van gezonde voeding, voldoende beweging en minder zitten? Bij het Logo vind je materialen en projecten, maar ook coaching en advies om deze uitdaging aan te gaan.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling

Het realiseren van gezondheidswinst op bevolkingsniveau door een stijging van het aantal mensen dat voldoende fysiek actief is, evenwichtig eet en een gezond gewicht nastreeft.

 

Ga aan de slag.
10.000 stappen
Actie om dagelijks meer te bewegen thuis, op school, op het werk ...
Bewegen Op Verwijzing
Een Bewegen Op Verwijzingcoach motiveert volwassenen om werk te maken van een actievere levensstijl. De huisarts maakt hiervoor een verwijsbrief.
Communicatiemethodiek: preventie van eet- en gewichtsproblemen
Doordachte communicatie over eetgedrag, gewicht en uiterlijk draagt bij aan preventie van eet- en gewichtsproblemen. Eetexpert ontwikkelde hiervoor gerichte fiches voor onderwijs, lokale besturen en vrije tijd.
De bewegingsdriehoek
Voldoende bewegen, hoe doe je dat? De bewegingsdriehoek legt het je uit.
De voedingsdriehoek
Wat is gezonde voeding? De voedingsdriehoek legt het je uit.
Gezond gewicht in jouw gemeente
Wil je in jouw gemeente preventief werken rond gezond gewicht? Wil je met je hele gemeenschap samenwerken aan een gezonde leefstijl bij je inwoners? Eetexpert lanceert het project ‘Gezond gewicht in jouw gemeente’.
Gezonde Kinderopvang
Voor wie? Baby’s, peuters en schoolkinderen. Wie kan Gezonde Kinderopvang helpen realiseren? Onthaalouders, kinderdagverblijven, voor- en naschoolse opvanginitiatieven. Praktisch Wil je binnen jouw opvang aan de slag met gezonde tips en info over tussendoortjes, dranken, buiten spelen en spelmaterialen? De praktische tool gezondekinderopvang.be biedt concreet advies en tips. Wil je meer ondersteuning? • Onthaalouders: vorming ‘Meer bewegen en minder stilzitten bij onthaalouders’ en vorming ‘Gezonde voeding bij onthaalouders’ • Kinderdagverblijven: vorming ‘Meer bewegen en minder stilzitten in kinderdagverblijven’ en vorming ‘Gezonde voeding in kinderdagverblijven’ • Zelfstandige of gemeentelijke voor- en naschoolse opvanginitiatieven: vorming ‘Gezonde voeding en beweging in groepsopvang schoolgaande kinderen’ • Scholen met eigen voor- en naschoolse opvang kunnen materialen en vormingen aanvragen via MOEV. Kinderopvangvoorzieningen en diensten gezinszorg, georganiseerd door een lokaal bestuur, kunnen deze vorming via het Vormingsfonds Kinderopvang gratis aanvragen. Nood aan tips rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten in je opvang? Gezondekinderopvang.be biedt onthaalouders, kinderdagverblijven en voor- en naschoolse opvanginitiatieven concrete info over tussendoortjes, dranken, buiten spelen, spelmateriaal, activiteiten, communicatie met ouders en veel meer. Praktisch De vorming: • Kost: 235€ • gaat door op een datum en locatie naar keuze (in samenspraak met lesgever) • wordt gegeven door gediplomeerde diëtisten. Alle lesgevers hebben hiervoor een opleiding (een zogenaamde 'train-de-trainer') bij Gezond Leven gevolgd. Kinderopvanginitiatieven die deze vorming wil volgen, kunnen inschrijven bij Logo Brussel: logo.brussel@vgc.be of tel. 02 563 03 75.
Gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen
Dit project wil organisaties die in sociale voedselvoorzieningen werken helpen om gezonde voeding te introduceren in hun aanbod. Het is gericht op onder meer sociale kruideniers, buurtrestaurants, voedselbanken, ...
Gezondheidscadeau
Met dit gezondheidscadeau kan elke Vlaming, met een kleine eigen opleg, terecht bij een Bewegen op Verwijzing-coach, een tabakoloog en/of een eerstelijnspsycholoog.
Gezondheidsrally
De gezondheidsrally is een quizwandeling die je al wandelend doorheen de bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek gidst.
Halt2Diabetes
Het doel van HALT2Diabetes is om personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen op te sporen en te begeleiden naar een gezonde levensstijl. Zo kan men het risico aanpakken en diabetes voorkomen.
Helpdesk bij eet- en gewichtsproblemen
Eetexpert helpt je bij het zoeken naar een geschikte hulpverlener bij eet- en gewichtsproblemen. Daarnaast kan je als hulpverlener bij hen terecht voor ondersteuning bij je werk. Preventie-, beleids- en persmedewerkers kunnen de helpdesk contacteren voor advies.

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen