Zelfzorg en veerkracht bij LGBTI+ personen

Zelfzorg is een combinatie van op de juiste manier én op het juiste moment tijd te maken voor jezelf. Door aan zelfzorg te doen kan je de negatieve gevolgen van stress bufferen. Wat goed werkt is voor iedereen verschillend. Toch zijn er enkele basisprincipes waarmee je rekening kan houden om de kwaliteit van jouw zelfzorg te verhogen. Acht enthousiaste LGBTI+ personen deelden hun ervaringen met zelfzorg en vormen op die manier een inspiratiebron voor anderen.
 

Waarom LGBTI+ personen?
 
Hoewel zelfzorg voor iedereen van belang is om gezond te blijven, blijkt uit onderzoek dat LGBTI+ personen vaak met heel wat extra uitdagingen in aanraking komen zoals sociale uitsluiting, niet aanvaard worden door (naaste) omgeving, stigma, vooroordelen, discriminatie en geweld. Deze uitdagingen kunnen zowel de mentale als fysieke gezondheid op de proef stellen. Hierdoor stijgt de noodzaak om de mentale gezondheid te beschermen.
 
 
Wie? Wat? Waar? Wanneer?
 
The Human Link, expertisecentrum in preventie en welzijn, ontwikkelde – met steun van de Vlaamse overheid - samen met enkele enthousiaste partners video’s en oefeningen rond zelfzorg. Bij elke video hoort een oefening. Ga met deze video’s en oefeningen aan de slag met de doelgroep in jouw organisatie.
De video’s en oefeningen zijn bruikbaar en toegankelijk voor iedereen.
 
Bekijk hieronder de video’s en bijhorende oefeningen en ontdek meer info over het project op de projectpagina.
 
 
 
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen