← Vorige

Ouderenweek 2021

Van 15 tot 21 november 2021 vindt de Ouderenweek plaats. Ze staat in het teken van de campagne Kopzorgen Verdienen Zorg, die sinds oktober 2020 loopt. Met deze campagne vraagt de Vlaamse Ouderenraad meer aandacht voor het psychisch welzijn van ouderen. 

Ook tijdens de rest van het jaar kan je als gemeente of als zorginstelling werken rond én aan de gezondheid van ouderen. We lijsten enkele initiatieven op die we met het Logo aanbieden.
Wil je over de beleidsdomeinen heen samenwerken aan een betere gezondheid voor ouderen in de gemeente? Check dan zeker dit document van Gezond Leven met heel wat tips en ideeën om aan de slag te gaan.

Geestelijke gezondheid

Je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’  ... Wat is dat precies? Hoe kun je eraan werken? De geluksdriehoek wil mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.
 
Aan de slag!
 

Gezondheid & milieu

Nog in november vindt de actieweek ‘Gezond Binnen’ plaats. Het is dus het ideale moment om ook dit thema bij ouderen in de kijker te plaatsen.

Aan de slag!
 
  • Organiseer een babbelmoment 'Gezond wonen'. Zo houd je op een laagdrempelige manier een groepsgesprek houden over een gezond binnenmilieu.
  • Organiseer een infosessie op maat over de link tussen gezondheid en het binnenmilieu. Eén of enkele thema’s worden daarin meer uitgediept, zoals ventileren en verluchten, vocht en schimmel, schoonmaken, ongedierte in en om de woning, loden waterleidingen, CO, asbest … Voor meer info kan je terecht bij de medisch milieukundige uit je regio.

Valpreventie

In april vindt de jaarlijkse Week van de Valpreventie plaats. Maar laat dat je niet tegenhouden om doorheen het jaar aan valpreventie te werken. Misschien ideaal om dat nu al te plannen in of rond de Week van de Valpreventie in april.

Aan de slag!
 

Voeding

De voedingsdriehoek is een realistisch en wetenschappelijk onderbouwd model. Het motiveert mensen tot een gezondere leefstijl.

Aan de slag!
 
  • Gezond ouder worden, goed eten is een infosessie rond gezonde voeding voor 60-plussers. De sessie brengt de nodige kennis en vaardigheden bij om gezonde en bewuste keuzes te maken wat eten en drinken betreft.

Beweging

Ouderen stimuleren om meer te bewegen, hoe begin je daaraan? Naast de algemene bewegingsdriehoek is er ook de brochure Samen sterk voor ouderen in beweging. Die biedt een antwoord, boordevol inspiratie voor een sterk bewegingsbeleid.

Daarnaast helpt Bewegen Op Verwijzing mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven.
 
Aan de slag!
 
  • Organiseer Kwispelstappers in je gemeente. Zo gaan ouderen samen met vrijwilligers op stap met een hond in hun eigen buurt. Het is een laagdrempelige manier om meer te bewegen, andere ouderen uit de buurt te ontmoeten én voor dieren te zorgen.

Roken

Te vaak denken oudere rokers dat het op hun leeftijd niet meer de moeite loont om te stoppen met roken. Ze denken dat “het kwaad is geschied” en dat ze er niets meer aan kunnen doen. Onderzoek bewijst het tegendeel. Je bent dus nooit te oud om te stoppen met roken.
 
Aan de slag!
 
  • Organiseer een Rookstopcursus in groep, waar rokers in acht sessies onder begeleiding van een tabakoloog geholpen worden te stoppen met roken 
  • Werk je in de zorgsector en wil je een rookbeleid uitwerken, ga aan de slag met dit stappenplan van Gezond Leven. 

Alcohol

Naast de risicofactoren als gevolg van alcoholgebruik die gelden voor alle volwassenen, hebben oudere volwassenen omwille van het verouderingsproces een bijkomende kwetsbaarheid. Deze tekst van de VAD kadert het alcoholgebruik van ouderen met enkele cijfers, benoemt de toegenomen impact van alcohol ten gevolge van het verouderingsproces en beschrijft de preventieve aanpak die schadelijke gevolgen van alcoholgebruik bij deze doelgroep kan voorkomen of verminderen.
 
Aan de slag!
 

En verder …

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen